Connecteer via

Bostuin

Gistel
“ De geurende groet van de Robinia pseudoacacia “

Ontwerp:
Aanleg:
Bewoners:
Grondsoort:
Oppervlakte:
Gebruikte materialen:
Basisbeplanting:

Green Planning – tuin- en landschapsarchitecte Chantal Blanckaert
eigenaar zelf
gezin – een koppel veertigers met 2 studenten –
bosgrond – zeer vruchtbare doorlatende grond –
5500m²
Blauwe hardsteen – kasseien – Franse dolomietpaden – Bourgondische witsteen plaveien
Taxus, Buxus, Rozen, Rhododendron hybr., Hydrangea hybr. en schaduwplanten

Programmapunten: – ontwerp van de tuin –

De bewoners uiten de wens om zoveel mogelijk de bestaande volwassen bomen in hun beukenbos te behouden en het ontwerp hierop af te stemmen.

Op het lijstje: een randbeplanting rond het domein, open grasvelden met strakke Buxusparterres in de Franse stijl rond de villa. Een toegangsweg met voldoende parking voor bezoekers , parking voor henzelf aan de garages en diverse terrassen op het woongedeelte die uitkijken op de tuin.


In het nieuwe ontwerp:

Een eerste deel bestaat uit:

  1. Een lange toegangsweg uit kasseien met groenmassieven en hagen waarin een asverschuiving de oude solitaire beuk accentueert. Op het einde van de oprit wordt er parkeerruimte voorzien voor de bezoekers. Daarnaast wordt er voor de garages van de villa parkeerruimte voorzien voor de bewoners zelf.
  2. De ingang van de villa wordt omkaderd met Buxusparterres in symmetrie, waardoor de bestaande majestueuze Robinia pseudoaccacia elke bezoeker statig begroet. Dit alles in volledige overeenstemming met de symmetrische architectuur van de villa die in zijn oude glorie werd gerenoveerd.
  3. Een centraal waterelement aan de voet van de trappen benadrukt nogmaals de symmetrie en de stijl van de villa zowel als deze van de tuin.

Het tweede deel bestaat uit:

  1. Strakke buxusparterres rond de villa, die uitlopen op diverse grote gazons. Hierop sluit een randbeplanting aan van Taxushagen, Rhododendron hybr. , Hydrangea hybr. en schaduw planten die de voet van de vele bestaande oude beukenbomen rondom het terrein inkleden.
  2. Een terras palend aan de overdekte booggalerij, enkele zitbanken in de tuin, om de rust na een drukke dag te beleven.