Connecteer via

Bostuin

Bostuin aan de kust – Oostende
“ De Pinus nigra “ Nigra “ – groot en pittoresk in zijn ouderdom – “

Ontwerp:
Aanleg:
Bewoners:
Ontwerp:
Aanleg:
Grondsoort:
Oppervlakte:
Gebruikte materialen:
Basisbeplanting:

2005
2005 – 2006
gezin – een koppel dertigers met 2 kinderen
Green Planning – tuin- en landschapsarchitecte Chantal Blanckaert
Green Planning
zware kleigrond – kust –
5000m²
natuursteen, terrassen in Basalt, oprit in Kandula, wandelpaden in schors
Pinus nigra “ Nigra “ met hagen van Ligustrum ovalifolium en schaduwbeplanting

Programmapunten: – ontwerp van de tuin –

De eigenaars hadden de wens om de vele bestaande pittoreske oude Pinus nigra “ Nigra “ bomen, Populus alba en enkele fruitbomen te behouden omdat zij het karakter vormen van deze tuin. Ook het behouden van de twee monumentale Salix x sepulcralis “ Chrysocoma “ staat voorop: elke dag krijgt de eigenaar zijn eigen unieke toneelstuk te zien met de twijgen die als een gordijn over het water vallen. Een adembenemende Aesculus hippocastanum bij het tuinprieel moest in de verf gezet worden.

Een oprit met voldoende parkeerruimte en ingang tot de villa dient gecreëerd.

Een ruim terras rond het zwembad met toegang tot de tuin is heel belangrijk gezien het grote niveauverschil met de tuin. Betere toegankelijkheid en opwaardering van het prieel achteraan in de tuin.

Een grote komposthoop voor de kippen.

Het inplanten van de villa, het uitlichten van de talrijke kunstwerken en het bewust bewaren van de volwassen bomen waren de hoofdelementen die geleid hebben tot de unieke uitstraling en de sfeer van deze tuin. Een uitdaging die dankbaar aanvaard werd.


In het nieuwe ontwerp:

Een eerste deel bestaat uit:

  1. Een strak concept met hagen in Ligustrum ovalifolium rond de villa, een grote oprit met voldoende parkeerruimte, een ruim terras rond het zwembad en de opvang van het grote niveauverschil door middel van diverse graspartijen op diverse hoogtes.

Het tweede deel bestaat uit:

  1. Een lager gelegen gedeelte in een organische landschapsvorm, waardoor het spel van licht en schaduw doorheen de volwassen bomen een dagelijks uniek tafereel vormt.
  2. De wandelpaden in houtschors, de blik op de kunstwerken tussen de bestaande monumentale bomen. De renovatie van het prieel en de bestaande vijver aansluitend aan een terras in breuksteen, maken de beleving van het bosgevoel in deze tuin compleet.