Connecteer via

Landelijke tuin

Oostende
“ Tuin wordt levenswerk “
Photography by Veronique De Walsche - www.artifix.be

Reeds sinds 1994 werkt ontwerpbureau Green Planning met de eigenaars samen, onder meer voor het project “ Bospark met vijvers - Het Engels Hof – “: een domein van 16 ha in Engelse Landschapsstijl met een open karakter naar het omliggende landschap en voor de landelijke tuin “ Tuin wordt levenswerk “ met zijn oppervlakte van 8000m² in een strakke moderne stijl, met half-open zicht op het geïntegreerde polderlandschap.

De opdracht in 2001 was: het ontwerpen van een landelijke tuin met een oppervlakte van 8000 m² in een strakke moderne stijl, doch met een half open karakter naar het omliggende landschap.

Een lange toegangsweg tussen de Vlaamse akkers leidt ons tot aan het domein “ Jachthove “ dat volledig afgesloten ligt van de hoofdweg door hagen.


Programmapunten van de eigenaars.

1. Voortuin

 • De eigenaars wensen een centraal pad naar de ingang van de woning en langs de gevel een poortje dat toegang biedt naar de achtertuin.
 • Integratie van 2 parking voor bezoekers.
 • Een gemakkelijke toegang tot de garages met voldoende ruimte voor het in en uit rijden.
 • Behouden van de solitaire bomen “ Pawlonia tomentosa “ – de Anna Paulowna boom –.
 • De oprit moet voldoende breed zijn en doorlopen naar het tweede gedeelte van de achtertuin. Waar nog extra parking is voor bezoekers en aansluit op het hoenderhok van de vele dieren in de tuin.
 • Bloei het hele jaar rond.

2. Achtertuin

 • De achtertuin moet opgesplitst worden in 2 grote delen, enerzijds in een strakke siertuin aansluitend op de woning , anderzijds in een hoenderpark waar de bestaande “ Populus alba “ - witte abeel - bomen moeten behouden blijven. Het herstel van de bestaande organische vijver dient gerealiseerd maar met een openheid naar het omliggende polderlandschap en de vele akkers die de woning omringen.

Eerste deel – aansluitend op de woning

 • Het behouden van de oude fruitbomen, een solitaire treurwilg en de oude kastanje bomen “ Castanea sativa “.
 • Het realiseren van een strakke tuin met groenblijvende hagen als hoofdstructuur waarin een lange vijver palend aan een ruim terras een accent vormt en een doorkijk heeft over het water heen naar het omliggende landschap.
 • Dit gedeelte, aansluitend op de woning moet voorzien zijn van hoge hagen, omwille van de gure polderwind en de privacy.
 • Bloei gewenst het hele jaar rond.

Tweede deel – tuin voor de vele dieren

 • Het deel met de bestaande organische vijver dat dient hersteld te worden ,de integratie van de bestaande “ Populus alba “ – witte abeel – bomen waarin sierkippen, eenden en pauwen hun gading kunnen vinden.


Ontwerp – voortuin

Een spel van groenblijvende haagstructuren uit Taxus en Buxus haagplanten leidt ons naar het centrale pad en de ingang van de woning, met daarin zijdelings een verscholen bank als rustpunt.

Voor de hogere hagen die de hoofdstructuur vormen, wordt geopteerd voor Taxus en voor de lagere hagen, de nevenstructuur en massieven wordt gekozen voor Buxus. Hierin staan de rozen op stam keurig de vrouw des huizes het hof te maken. De bestaande “ Pawlonia tomentosa “ – de Anna Paulowna boom – bomen worden zorgvuldig in het ontwerp geïntegreerd zodat deze een echte eyecatcher vormen in de voortuin. De gevel van de woning wordt opgefleurd met Buxus hagen en rozen alsook met klimplanten.

Als accent aan de ingang van de woning worden er vierkante potten geplaatst met grote Buxusbollen en een gietijzeren vaas als solitair met een Hydrangea macrophylla hybride.

De grote oprit die de voortuin met de achterliggende tuin verbindt wordt afgewerkt met de groenblijvende haagstructuren en Hydrangea hybriden wat vanaf de vroege zomer tot het begin van de nazomer een pallet van kleuren geeft. De parking voor de bezoekers ligt ingesloten in een massief van de groenblijvende Prunus Laurocerasus “ Otto Luycken “ omzoomd door een Taxushaag waardoor de wagens bijna onzichtbaar zijn.

Ontwerp – achtertuin – deel I

We ontwerpen een strakke tuin met groenblijvende Taxus hagen die de lengte van de tuin benadrukken, met als accent de lange smalle centrale vijver die aansluit op de ruime terrassen van de woning in een zandkleurige natuursteen. De centrale vijver met waterlelies wordt nogmaals in de lengterichting benadrukt door deze as in het gazon door te trekken met een laan van de kastanjebomen “ Castanea sativa “ ( die we samen met de eigenaars op de kwekerij hebben uitgezocht ). Deze benadrukt het dieptezicht van de tuin naar het achter liggende landschap extra.

De grote dwarshagen in de tuin bestaande uit “ Taxus baccata “, zorgen voor de verschillende kamergedeelten in de tuin. De losse beplanting van vaste planten, bloeiende heesters en bloembollen staan in fel contrast met de strakke belijning van de hagen en geven het ganse jaar door kleur aan de tuin.

Bij het binnenkomen van de tuin eist de prachtige oude treurwilg in zijn volle glorie alle aandacht op. Deze is omzoomd door een massief van Buxuswolken, waaraan een ruim zon/halfschaduw terras aansluit.

De wellness naast dit terras biedt een prachtig rustgevend uitzicht op dit gedeelte van de tuin. Een sauna met uitzicht over de totale tuin biedt een plaats van volledige relaxatie en ontspanning.

Dit stuk van de tuin, is tijdens de jaren heen meegegroeid met de wensen van de familie van de bewoners.

Ontwerp – achtertuin – deel II

Dit deel van de tuin is een gedeelte voor kippen, eenden en pauwen, niet omsloten door hagen.

De toegang tot dit 2de gedeelte van de tuin wordt gescheiden van de siertuin door een grote haag van “ Acer campestre “ – veldesdoorn – waarop de pauwen graag in alle vrijheid en in volle zon hun middag wandelingetje doen.

De brede toegangspoort wordt geflankeerd door 2 grote “ Ulmus “ – olmen – bomen en geeft direct zicht op een weids landschap van bestaande “Populus alba “ ( witte abeel – bomen) waarrond er een groenblijvend strak massief van “ Lonicera nitida “ wordt aangeplant waardoor er een dambordpatroon te bespeuren is. Hiertussen kunnen de vele soorten kippen scharrelen en de pauwen sierlijk pronken zoals een model dat op de catwalk doet.

De organische bestaande vijver met fontein, werd in zijn oorspronkelijke vorm hersteld en vormt een waar zwemgenot voor de talrijke eenden op het domein aanwezig.

Een zitbank aan de vijver en tussen de vele “ Populus alba “ biedt rust en onthaasting middenin de vele dieren en geeft een prachtig uitzicht op het achterliggende volledig open polderlandschap met zijn specifieke akkers.

Het grote hoenderhoek voor de vele dieren zit verscholen achter een groenblijvend massief van heesters en is tevens toegankelijk vanuit de oprit.Met dank aan de eigenares van de tuin “ Jachthove “ en de redactie van “ Tuinen Landelijke Stijl “ die deze reportage mogelijk heeft gemaakt – editie voorjaar 2016 –.

Tuin- en landschapsarchitecte
Blanckaert Chantal 18/1/2016