Connecteer via

Stadstuin

Gistel
“ Tuinkamers aan de rand van het bos “

Ontwerp:
Aanleg:
Bewoners:
Ontwerp:
Aanleg:
Grondsoort:
Oppervlakte:
Gebruikte materialen:
Basisbeplanting:

2004
2004
gezin - een koppel veertigers met 2 tieners
Green Planning – tuin- en landschapsarchitecte Chantal Blanckaert
Green Planning en de eigenaar zelf, onder leiding van Green Planning
ondergrond : klei - opgevoerd -
1800m²
Blauwe hardsteen in combinatie met grijze betonklinkers
Taxus- , Buxus- en Carpinus-hagen, vaste planten zoals Astilbe hybr., Geranium hybry., Hostahybr., Rodgersia hybr. en varens. Heesters vooral bestaande uit Hydrangea hybr. en Rhododendron hybr. Als accenten in de beplanting: de Gleditsia triacanthos “ Sunburst “ de Cornus contraversa, een meerstammige Aralia elata en de Cornus kousa.

Programmapunten: – ontwerp van de tuin –

Het indelen van de tuin in diverse tuinkamers met elk hun functionaliteit. Het ontwerpen van een hoofdterras in natuursteen palend aan de woning en een bij-terras achteraan in de tuin. De integratie van een moestuin met serre, een overdekte fruittuin voor vooral bessen en het tuinhuis.


In het nieuwe ontwerp:

De opvallende naburige beukenbomen worden visueel geïntegreerd in het ontwerp waardoor de tuin optisch groter lijkt.

De afwisseling van grote plantvakken aansluitend op verschillende gazons zorgen eveneens voor een verruimend effect.

Door de grootte en de diverse invulling komt elke tuinkamer helemaal tot zijn recht waardoor het één geheel wordt, maar niettemin elke tuinkamer toch zijn eigen functie krijgt.

Een eerste deel bestaat uit:

  1. Een sobere voortuin door groenblijvende bodembedekkers en de Hydrangea quercifolia “ Snow Queen “. Een Nothofagus antartica verwelkomt de bezoeker aan de ingang van de woning.
    Een pad in natuursteen, leidt hen verder door de tuin, naar het hoofdterras en naar de verschillende tuinkamers.
  2. Een Wisteria sinensis, brengt al heel vroeg bloei aan het hoofdterras in blauwe hardsteen. Een meerstammige Aralia elata in een Buxus massief omgeven door witte Hydrangea hybr. en een Ficus carica dienen als blikvanger.
  3. Een zitbank omsloten door een Carpinus haag werpt een blik op de grillige vormen van de Gleditsia triaconthos “ Sunburst “ en de vele speelse vaste plantenborders gesteund door de strakheid van de Taxushagen.

Een tweede deel bestaat uit:

  1. Een verborgen terras dieper gelegen in de tuin, tussen grote plantvakken wordt beklemtoond door de horizontale twijgen van de Cornus kousa met zijn ronde rode sierlijke vruchten. De vele bladplanten onder de kruinen van de Fagus sylvatica creëren een bosbeleving.
  2. Een serre met groenten en een serre met draadstructuur voor het kleinfruit-gedeelte.
  3. Het tuinhuis dat door hogere siergrassen visueel afgeschermd wordt zonder dat de bereikbaarheid ervan in gevaar komt.