Connecteer via

Stadstuin

Varsenare
“ Spiegelend water “

Ontwerp:
Aanleg:
Bewoners:
Ontwerp:
Aanleg:
Grondsoort:
Oppervlakte:
Gebruikte materialen:
Basisbeplanting:

2000
2001
gezin – een koppel veertigers met 2 studenten –
Green Planning – tuin- en landschapsarchitecte Chantal Blanckaert
Green Planning en onderaannemers voor specifieke deelopdrachten
bosgrond – zeer vruchtbare doorlatende grond –
650m²
natuursteen, betonklinkers en hout
Taxus, Buxus, bamboe variëteiten, Hydrangea hybr., bladplanten en vaste planten in pasteltinten

Programmapunten: – ontwerp van de tuin –

  1. Bij dit concept werd er rekening gehouden met de vraag tot het behoud van de meerstammige Betula nigra en daarbij aansluitend een schaduwterras.
  2. Weinig onderhoud en een goede plantenvariatie was tevens een uitgesproken vraag.
  3. Er moest gezorgd worden voor een goede verbinding tussen de oprit en het tuinhuis en een parking voor de kleine aanhangwagen.
  4. Een vijver of waterelement was wenselijk.


In het nieuwe ontwerp:

Gezien het gaat om een kleinere tuin, wordt er in samenspraak met de eigenaar afgestapt van een traditionele tuin met gazon. Door een traject van paden en terrassen, laat de tuin zich opsplitsen in verschillende tuinkamers. Vanuit de living werd een centrale vijver ingepland, zodat de bestaande Betula nigra wordt benadrukt. De Taxushagen gaan grotendeels de structuur van de tuin uitdiepen, zodat de diverse terrassen meer uitstraling krijgen. Door de uitgesproken groene structuur van Taxus, Buxus en bamboes, komt de tuin in de winter ook goed tot zijn recht. Bij de keuken wordt een groot natuurstenen terras voorzien, dat ingepakt is door de vele vaste planten en de lange smalle vijver. De bladbeplanting rond de vijver versterkt nogmaals de beleving van deze grote waterpartij. De vijver wordt door een pad, die zich trouwens over de gehele dwarsbreedte van de tuin bevindt, doorsneden. Hierdoor ontstaat er een mooie dwarszichtas die op het einde door een ornament versterkt wordt.

De beplanting in de achtertuin bestaat hoofdzakelijk uit wit- gele kleurtinten en enkele blauwe accenten. Deze kleuren worden verzorgd door onder ander Alchemilla mollis – Delphinium Galahad – Tradescantie innocence- Lavendula hybr. en Ligularia stenecephylla ‘ The Rocket ‘. Een aangename klimplant aan het tuinhuis is Humulus Lupulus.

De voortuin is vrij sober opgebouwd, deze bestaat grotendeels uit een tapijt van Pachysandra terminalis met een haagstructuur van Taxus en Buxus. De oprit wordt ingekaderd door twee - Gleditsia triacanthos “ Sunburst “ bomen. Een matige boom met een piramidale kroon en een schitterende gele herfstverkleuring. Opvallend in de voortuin zijn Hydrangea quercifolia “ snow Queen “ en de vele bladplanten.